Gieravardo - blomsterfjället

Visa karta

Vandring genom frodig högörts-björkskog med manshög torta, stormhatt och gräset hässlebrodd. Det är inte utan anledning det kallas blomsterfjället.

Gieravardos berggrund utgörs till stor del av kalksten, vilket medför en spännande flora med bl a flera orkidéer. Gieravardo består av två små toppar, den norra med TV-mast och meteorologisk station som också kallas för Skorvfjället. Från Portbron leder stigen genom en frodig högörts-björkskog med manshög torta, stormhatt och gräset hässlebrodd. I bottenvegetationen är ormbär, förgätmigej och många ormbunkar vanliga. Hägg och rönn lyser upp med sina vita blomklasar på försommaren. Längst nere vid marken växer orkidén korallrot. Den bleka korallroten är saprofytisk, dvs den saknar klorofyll och lever tillsammans med svampar. Högre upp upphör skogen och stigen går ihop med en bredare väg. Här växer ett litet bestånd av den sällsynta orkidén lappnycklar, en mörk fåblommig släkting till den allmänna Jungfru Marie nycklar.
Gieravardo är ett mycket artrikt och omväxlande fjäll dominerat av kalkrika skiffrar, men här och var bryter surare bergarter fram. Videsnår avlöses av fjällsipps- och kråkrishedar. På den låga södra toppen med sina branter, block och skrevor växer bl a purpurbräcka, finbräcka, tuvbräcka, gullbräcka, fjälloch raknörel, fjälltrav, fjällskråp, fjällhavre och mycket annat.

Andra lite ovanliga fjällblommor är klippveronika och skrednarv. Klippveronikans djupt blå stora blomma med röd iris är en av fjällets allra vackraste blommor. I närheten växer både fjällgentiana och lappgentiana.
Fjällgentianan slår ut sina djupblå blommor endast när temperaturen överstiger +10 C. När ett moln drar förbi solen kan blomman snabbt slå ihop och bli osynlig. I en kall nordvästbrant brukar man kunna hitta blommande fjällgröna sent på sommaren.

Guidade turer arrangeras av Fjällbotaniska trädgården under vissa sommarveckor.

Längd: valfri eller 4-6 km t.o.r till norra toppen
Höjdskillnad: 300 m till norra toppen
Svårighetsgrad: Blå ( 4km/tim, stig, mestadels torr terräng)

Visa mer

Om denna aktivitet

Vandrarhem

Hemavan Fjällcenter,Vandrarhem

Avstånd: 3,8 km
Mitt i Hemavan finner ni Fjällcenter vandrahem även ansluten till Svenska turistföreningen. Nära slalombackar, skidspår och den stora vildmarken i Vindelfjällens naturreservat. Här finns restaurang, bar och vår egen simanläggning med bassäng och härlig bastu. Vi har även skoteruthyrning på gården nära till skoterleder som tar dej snabbt upp på fjället.
Hotell & Pensionat

Hemavans Högfjällshotell - Hotellboende

Avstånd: 4,4 km
Om du vill bo bekvämt och på minimalt avstånd från pisten är Hemavans Högfjällshotell det perfekta valet för dig. Här finns även restaurang, loungebar och nattklubb.
Hotell & Pensionat

Hemavan Fjällcenter, Hotell

Avstånd: 3,8 km
Hemavans Fjällcenter ligger endast 250m från flygplatsen, som har direktförbindelse med Stockholm Arlanda. Närhet till slalombackar, längdspår och skoterleder direkt från anläggningen. Ca. 10 min promenad till Bayhill köpcentrum med flera butiker.