Rödingsfjällets grottor

Visa karta

Nedre Glimåkragrottan består av djupa stup, som går att friklättra. Grottan avslutas 155 m från öppningen i en stor djup grottsjö.

Några hundra meter upp längs bäcken kommer man fram till där den västra branta bäcksidan rasat samman. Här finns intill varandra ingångarna till två stora grottor, Glimåkragrottorna. Den Övre Glimåkragrottan har en hög imponerande ingång längs en vertikal spricka. Vid lågvatten är grottan helt torr, men vid högre vattenstånd rinner en bäck genom den. Ingången leder in till en rymlig hög sal, som avgränsas av en lodrät, vackert slipad vägg och ovanför denna vägg fortsätter grottan.

Mitt emot Övre Glimåkragrottan ligger den Nedre Glimåkragrottan. Ingången är mycket rymlig. Sedan avsmalnar grottgången, men är det lågvatten går det ändå att ta sig in 60 m. Där innanför finns relativt djupa stup, som går att friklättra. Grottan avslutas 155 m från öppningen i en stor djup grottsjö. Vid högvatten är det enbart möjligt att ta sig 20 m in i grottan. Speleologer, grottforskare, rapporterade 1993 om upptäckten av ett bestånd röding i den underjordiska sjön. Strax ovanför, på bäckens södra sida, finns en låg, vackert utslipad 30 m lång grotta, Grytrännegrottan, som vid högvatten är nästan helt vattenfylld. För den ovane grottbesökaren rekommenderas hellre en guidad tur till Kåtavikens grottor, då dessa är mer lättillgängliga.

För att utforska dess grottor måste man vara en erfaren grottkrypare, inget för nybörjaren.

Visa mer
Lägenheter

Birgittas väg 4 & 17 (tidigare G & A)

Avstånd: 21,4 km
Trevliga och fräscha lägenheter med 4 eller 6 bäddar i direkt anslutning till Hemavan Gondol. Från lägenheten är det en kort promenad innan du kan sätta på dig skidorna och glida till Hemavan Gondol. Till ICA och Centrumliften samt övriga butiker är det ca 1,5 km.
Lägenheter

Birgittas väg 9 & 11 (tidigare E & D)

Avstånd: 21,4 km
Fräscha och trevliga lägenheter med 4 eller 6 bäddar i direkt anslutning till Hemavan Gondol. Lägenheten ligger precis vid barnens favorit Lämmellandet och du kan enkelt ta på dig skidorna och glida ut i backen. Från lägenheten är det ca 1,5 km till ICA, Centrumliften och övriga butiker.
Hotell & Pensionat

STF Hemavan Fjällstation

Avstånd: 22,7 km
Vackert belägen vid Centrumbacken vågar vi påstå att vi har Hemavans bästa läge. Ski in och ski out har aldrig varit enklare. Detta, tillsammans med vår lugna miljö, gör oss till ett perfekt boende för såväl familjen och individen som gruppen och konferensen.