Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

Gammställnäset

Visa karta

En av de äldsta boplatserna i Tärna.

I slutet av byn Laisholm viker en väg av ner till Gammställnäset. Längst ut på näset har en 120 m lång boplats från stenåldern undersökts. Sammanlagt har ca 150 fynd tillvaratagits. De mest anmärkningsvärda fynden är de keramikskärvor av asbest som passats ihop till ett kärl. Laisankrukan har daterats till ca 1 000 f.Kr. och är därmed en av de äldsta kända asbestkärlen. På boplatsen har en omfattande tillverkning av pilspetsar skett. Mängder av förarbeten till pilspetsar och avslag i kvarts har hittats och kan fortfarande hittas i sanden. Här har också påträffats flera föremål från senare tid. En eldslagningssten och ett djurhuvudformat bronsbeslag är daterat till järnåldern under 700-talet e.Kr.

Show more
Stuga & lägenhet

Tärnabyhyllan 1

Avstånd: 4,2 km
Stugorna i det här området har ett unikt läge till väster om linbanan i Tärnaby, med vidunderlig utsikt över Ryfjället.
Hotell & Pensionat

Laisaliden hotellrum

Avstånd: 3,1 km
Välkommen upp till din egen fjälltopp, högt och avskilt belägen mellan Tärnaby och Hemavan. En hemtrevlig och fridfull anläggning med fantastisk utsikt. Vi vänder oss både till privatgäster och till grupper. Boka hela anläggningen ett par dagar för ditt födelsedagsfirande, bröllopskalas eller arbetskonferens. Vi lämnar gärna prisförslag.
Stuga & lägenhet

Backvillan

Avstånd: 5,7 km
Sveriges mysigaste fjällboende? Skidåkning direkt utanför dörren på vintern, gott om plats för vänner och familj, egen bastu och en fantastisk utsikt - det är Backvillan! På Laxfjället strax ovanför Tärnaby Fjällhotell hittar du fjälldrömmen!