Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

Södra Sytertoppen

Adress: Hemavan, 92066 Visa karta

Adress: Hemavan, 92066

En längre vandring från 560 m ö h till 1 685 m ö h med dramatiska Kobåsen som kuliss.

Start och mål: Fjällparken Hemavan.
Vandringen till toppen går via Kobåsen. Du följer stigen som börjar med en spång från Kungsleden, på myren ovanför Centrumliften, in mot Kobåsen. Detta är den enklaste vägen. Stigen försvinner efter ett tag. På 1100 meters nivån kommer du till en gräsäng. Här är ett bra ställe att korsa Kobås-bäcken. Härifrån och upp till toppen håller du den norra sidan av bäcken.

Inte förrän 1400 meters nivån känns det att det börjar bli brantare. Hela dalgången stiger sakta upp-för. Men nu börjar det bli brantare och stenigt på riktigt. Håll ögonen öppna och gå försiktigt. Har det regnat kan det vara halt.

Innan du kommer upp till den lilla platån mellan 1685 och 1644 tar du av upp till vänster mot norr. Försök se lite framåt och välj den minst branta delen av sluttningen.

Ända sedan stigen tog slut nere i dalgången på 800 meter över havet har alla markeringar och stigar försvunnit. Det är viktigt att ha koll på kartan och kompassen. Södra Sytertoppen ligger längst ut på bergskammens västra sida. Toppröset är på kanten till ett stup där man kan se renvaktarstugan i Syterskalets botten som en liten prick 800 fallhöjdsmeter nedanför toppen. Det säger sig självt att om vädret är bra har man en fantastisk utsikt.

Det här turförslaget tar samma väg tillbaka, gå ner i Kobåsen den väg du kom upp. Givetvis går det att vandra efter kammen tillbaka mot Hemavan eller välja vägen över Kosnytan med topparna 1644, 1524 och 1305. Då får man vara beredd på flera kilometer upp och ner mellan toppar och seriöst stenskravel. Betydlig mer svårvandrat och tidskrävande än att ta vägen ner genom Kobåsen.

Kom ihåg karta och kompass eftersom man inte vandrar på en markerad led hela vägen.

Längd: ca 24 km t.o.r
Höjdskillnad: 1 125 m
Svårighetsgrad: Krävande

Visa mer

Om denna aktivitet

Stuga & lägenhet

Branten 6

Avstånd: 407 meter
Nybyggd lägenhet med 2 bäddar, bäddsoffa och avskilt läge i en större stuga med ski-in/out nära Kungsleden.
Stuga & lägenhet

Carls väg 8C

Avstånd: 320 meter
Lägenhet med 4 bäddar och ski-in/out på Carls väg. Gångavstånd till centrum och Hemavans Högfjällshotell.
Hotell & Pensionat

Hemavans Högfjällshotell - Hotellboende

Avstånd: 267 meter
Om du vill bo bekvämt och på minimalt avstånd från pisten är Hemavans Högfjällshotell det perfekta valet för dig. Här finns även restaurang, loungebar och nattklubb.