Officiell besöksguide för
turistinformation & onlinebokning
i Hemavan Tärnaby

Artfjället från Strimasund till Rönäs

Visa karta

En fin 2-3 dagars tälttur – 24 km i oledad terräng, där du passerar både Gausjosjö sameviste och Ruttjebäcken.

Turen kan man göra på många olika sätt. Med lätt packning och god kondition gör man den som en lång dagstur. Men vill man färdas lite långsammare så tar man tältet med sig och övernattar. Under första delen av turen passerar ni Gausjosjö sameviste där man naturligtvis ska passa på att rasta. Därefter följer en stigning upp till kalfjället. Väl uppe ska man stanna till vid ingången till Sotsbäcksgrottan, den längsta grottan i Hemavan Tärnaby. Men utan utrustning tar ni er inte in, det är brant och blött. Efter Sotsbäcken kan ni välja flera olika vägar ner mot Rönäs och Ruttjebäcken. Ett av alternativen är att gå via Övre Sotsträsket för att få lite höjd. Fjället är lättvandrat och det finns bra tältplatser överallt. När ni närmar er Tängvattsdalen kan ni välja vilken sida om Ruttjebäcken ni vill gå. På bägge sidor kommer man till slut ner på stigar som leder till Rönäs. Väljer man västra sidan kommer man ner till stigen och parkeringen vid Ruttjebäcken. Östra sidan är lite torrare om man håller höjd. Turen är ca 24 km och på fjället finns inga markerade leder, du går med karta och kompass.

Show more
Stuga & lägenhet

Birgittas väg A & G (Perfekt läge vid Hemavan Gondol)

Avstånd: 26,4 km
Nybyggda och fina lägenheter med 4 eller 6 bäddar som ligger väldigt nära Hemavan Gondol, Restaurang Solkatten och barnens favorit Lämmellandet. Från lägenheten har du en kort promenad (ca 100 meter) till pisten och ca 1,5 km till Bayhill Center, ICA, Centrumliften och övriga butiker.
Stuga & lägenhet

Birgittas väg D & E (Perfekt läge vid Hemavan Gondol)

Avstånd: 26,5 km
Nybyggda och fina lägenheter med 4 eller 6 bäddar som ligger väldigt nära Hemavan Gondol, Restaurang Solkatten och barnens favorit Lämmellandet. Ski-in-ski-out läge till pisten och ca 1,5 km till Bayhill Center, ICA, Centrumliften och övriga butiker.
Hotell & Pensionat

STF Hemavan Fjällstation

Avstånd: 28,2 km
Vackert belägen vid Centrumbacken vågar vi påstå att vi har Hemavans bästa läge. Ski in och ski out har aldrig varit enklare. Detta, tillsammans med vår lugna miljö, gör oss till ett perfekt boende för såväl familjen och individen som gruppen och konferensen.